Puerto Galera

Jag gifte mig 1986 i Filippinerna och bröllopsresan gick till Puerto Galera i Filippinerna. Jag hade då en arbetskompis som ägde en stuga där och jag passade på att hyra den i 2 veckor. Stugan låg precis vid stranden, en enkel stuga med bara en dubbelsäng i mitten av rummet. Min man var jätte nöjd och det var verkligen som en dröm för honom att uppleva detta.

Puerto Galera är en kommun i Filippinerna. Kommunen ligger på ön Mindoro, och tillhör provinsen Oriental Mindoro. Folkmängden uppgår till 21 925 invånare. Puerto Galera delas in i 13 barangayer.

Fyra till fem timmar från Manila tar resan till Puerto Galera. Åkte först till Batangas med bus som tog ca 2 timmar och stannade övernatt på ett vandrarhem nära Port of Batangas. Dagen efter tog vi en färja till Puerto Galera som gick vid lunchtid. Båtresan tog ca 21/2 timmar. Är man inte rädd för att åka i en liten motorbåt så går det fortare då går det många turer om dagen, börjar första turen redan kl 7:00 på morgonen. När vi kom fram till hamnen tog vi en liten båt till min kompis stuga, ca 25-20 minuter tur.

Det är en rad stränder som ligger på den nordvästra sidan av Mindoro ön. Består av Coco Beach, White Beach, Sabang Beach, Big & Small Lalaguna & Tamaraw Beach. Puerto Galera är ett paradis för filippiner och utlänningar. Kostnaden för att komma dit, boende, mat och dryck är relativt billigt jämfört med Boracay eller Palawan. På en stram budget, kan en helg reträtt för två kosta så lite som $100 (drygt 800 kr). Och det inkluderar transport från Manila, ett rum och mat.

White Beach är den längsta och bredaste stranden i Puerto Galera. Det är lite tillbakalutade jämfört med Sabang men Sabang är mindre men livligare eftersom det har fler barer, affärer, restauranger och diskotek. Sabang skryter också en flytande bar i mitten av viken där lokala och importerade drycker serveras. Men både Sabang & White Beach har ett aktivt nattliv men en behöver inte bo på en strand ensam, prova strandbyte när du är där. Du kan förflytta dig från Sabang till Small Lalaguna med fots. Och mellan de två stränderna, det finns en mysig bar på klippan som kallas “The Point” har en fin utsikt över havet och är öppen fram till 02:00 De andra stränder i Puerto Galera kan vara Cabanas på vit sandstrand nås genom trehjuling , jeep eller pump båt. Vanligast är att hyra en stuga på en resort och hoppa på olika orter och stränder under dagen och även på natten.

Du kan göra nästan allt för din totala semester njutning i Puerto Galera. Dagverksamhet brukar simning, segling, promenader, vandring, dykning, snorkling, båtluffa, vattenskoter, beachvolley och naturligtvis sola! Man kan också hyra en guide att vandra berget på bakgrunden.

Det finns också Ponderosa Golf Club som ligger uppe på berget – 600 meter över havet, och utsikten är oförglömlig. Den vackra utsikten över Puerto Galera och stränderna är häpnadsväckande.

En annan intressant plats att gå medan i Puerto Galera är Tamaraw Falls. Det är mycket lätt att gå till, bara ta en jeepney mot San Teodoro stad och be jeep föraren att släppa av dig på Tamaraw Falls. Vattenfallet är bara några meter från vägen. Och om du är den äventyrliga typen, gå djungelvandring genom bergen och se Mangyan stammar, naturfolk som lever i djungeln och om du har tur, kan du få den sällsynta chansen att se Tamaraw, en vild buffel i skogen av Mindoro.

Vill du besöka Puerto Galera kan du kontakta Eurasian Traventures & Events som erbjuder allt du behöver från flygbiljett till boende inklusive assistans för att komma till ön.

Published by queenkeandra

I am a swedish citizen with asian origin, lives in Sweden, entrepreneur, accountant, fashion designer, dressmaker, professional interpreter and translator and from year 2014, I also became a local politician with some assignments from the local government. I moved to Sweden after marriage with a Swedish national in 1986. Two years later we got a son followed by a daughter after 21 months. Satisfied with life in fact, I guess I got all I wished for, it feels I have everything. Being married is not just a bed of roses, the roses have thorns also and you can get it at times but we’ve always been doing pretty good. Kinder and better husband I do not think I can get, everyone has their flaws and life becomes easier if you can accept them. I’m not a perfect person either. I became a grandmother quite young, only 45 years old, was a little skeptical at first but then I loved to be one. Now I am already a grandmother of two, a boy and a girl of 20 months between them, such a great feeling, it feels like it was a replay of my life. When I have both of them at home, it feels like I was young again and is the mother of small children. I can not explain but so damn good it is. When I moved to Sweden I knew nothing about the country, but now it feels like I’ve always lived here. I speak Swedish better than my native language, better in Swedish grammar than my husband, it may sound strange but it’s true. I dream even in Swedish. I hang out with many Swedes, have worked and still working in Swedish companies. I go to the Swedish church though I am a Roman Catholic. We believe in the same God anyway. I’ve adapted pretty well in Swedish society. I think I have to adjust to that country I moved to, not the country or its citizens to adapt to me. Sweden has no responsibility whatsoever that I wanted to move here so I could not demand anything else, but now a citizen, I think I have the right as any other native Swedes. I pay taxes and do my duties as a citizen. I think I am a good role model and a loyal citizen and can fight for my new country.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: