Laktos intolerant-hur seriös är det?

Det är ofarligt att ha laktosintolerans även om besvären kan upplevas som obehagliga. 

Om man undviker matvaror med mycket laktos, främst vanlig mjölk, kan man undvika besvär.

Jag tål inte mjölk produkter, det är ett stort bekymmer ibland men jag tror jag kan leva med det…
I mitt hemland är det inte så vanligt att man dricker mjölk, bara för bebisar brukar de säga, därför har jag aldrig tänkt eller hade ingen aning om att jag är laktos intolerant. När jag flyttade till Sverige var det ett stort förändring i mitt liv, inte bara klimatet, allt, allt. Hade anpassat mig så bra, lärt mig att äta och laga svensk mat och jag älskar dem. Vi använder mycket mjölk produkter i våra matlagning, äter mycket ost och dyl.

När jag tänker efter så hade jag alltid haft problem med magen sedan jag flyttade hit särskilt när jag har ätit sås med grädde eller har druckit mjölk till maten eller har ätit gräddglass eller mjökchocklad. Har dock inga problem med ost, smör och sådan, kan äta hur mycket som helst. Jag blir inte sjuk eller dåligt men jag får massa gas i magen och uppsvälld mage, ibland magknip och diarré. I början trodde jag att det var vanligt, att man ska ha mycket gas i magen men så för ca 4 år sedan fick jag veta om laktos intoleransen. Jag försökte att undvika mjölk, grädde och glass och ersatts av laktosfria produkter. Nu mår jag mycket bättre och magen fungerar jätte bra med undantag när jag har ätit mjölkprodukter som jag inte tål då blåser det upp i magen igen.

Jag har anpassat mig till en annan matkultur också och det går hur bra som helst, det finns ju laktosfri mjölkprodukter som är lika goda som en vanliga men dyra, saknar chocklad som jag älskar. Någon kanske kan hitta på en laktosfri chocklad. Kanske finns redan fast jag inte vet än, vem vet!

Published by queenkeandra

I am a swedish citizen with asian origin, lives in Sweden, entrepreneur, accountant, fashion designer, dressmaker, professional interpreter and translator and from year 2014, I also became a local politician with some assignments from the local government. I moved to Sweden after marriage with a Swedish national in 1986. Two years later we got a son followed by a daughter after 21 months. Satisfied with life in fact, I guess I got all I wished for, it feels I have everything. Being married is not just a bed of roses, the roses have thorns also and you can get it at times but we’ve always been doing pretty good. Kinder and better husband I do not think I can get, everyone has their flaws and life becomes easier if you can accept them. I’m not a perfect person either. I became a grandmother quite young, only 45 years old, was a little skeptical at first but then I loved to be one. Now I am already a grandmother of two, a boy and a girl of 20 months between them, such a great feeling, it feels like it was a replay of my life. When I have both of them at home, it feels like I was young again and is the mother of small children. I can not explain but so damn good it is. When I moved to Sweden I knew nothing about the country, but now it feels like I’ve always lived here. I speak Swedish better than my native language, better in Swedish grammar than my husband, it may sound strange but it’s true. I dream even in Swedish. I hang out with many Swedes, have worked and still working in Swedish companies. I go to the Swedish church though I am a Roman Catholic. We believe in the same God anyway. I’ve adapted pretty well in Swedish society. I think I have to adjust to that country I moved to, not the country or its citizens to adapt to me. Sweden has no responsibility whatsoever that I wanted to move here so I could not demand anything else, but now a citizen, I think I have the right as any other native Swedes. I pay taxes and do my duties as a citizen. I think I am a good role model and a loyal citizen and can fight for my new country.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: