Har lastbilarna företräde i rondellen?

Hur kör lastbilarna i rondellen egentligen?

Har märkt att lastbilarna bara rusar fram i rondellen även om det finns bilar som circulerar i den. Tänkte jag fel eller hade jag lärt mig fel att fordonen i circulationsplatsen har företräde? Eller har reglerna ändrats sen jag tog körkort? Är jag helt ute och cyklar?

Det har hänt mig många gånger att en lastbil bara körde rakt ut framför mig i rondellen så nu är jag väldigt uppmärksam när det kommer en lastbil. Som tur så har det inte hänt när det är riktigt halt på vägen eller att inte någon bil bakom mig. Tänk om det har varit halt? Precis som i morse på vägen till jobbet…det var en stor lastbil med släpp full med timmer på båda vagnarna som bara körde ut framför mig. Hade varit halt idag så hade jag inte en chans att stanna och blev antagligen mosad. Det var så skrämmande.

Jag kom alltså västerifrån Falköpingsvägen och var i rondellen och på väg att svänga till vänster så rusade lastbilen körande söderifrån väg 195, precis framför mig inne i rondellen. De är ju så tuffa, det är bara för att de är så stora jämfört med en liten personbil. Vad tänker de då? Är det värt att riskera andras liv för bara några sekunders tidsvinst? Är inte en människans liv värt något?

Jag tycker att det är så dumt när man behöver väja för en lastbil inne i rondellen! Det är så orimligt! SKÄRP ER LASTBILSCHAUFFÖRER!

Alla måste faktiskt tänka sig för när de är ute på vägarna och kör. Det finns många här i världen som inte vill gå bort än.

Published by queenkeandra

I am a swedish citizen with asian origin, lives in Sweden, entrepreneur, accountant, fashion designer, dressmaker, professional interpreter and translator and from year 2014, I also became a local politician with some assignments from the local government. I moved to Sweden after marriage with a Swedish national in 1986. Two years later we got a son followed by a daughter after 21 months. Satisfied with life in fact, I guess I got all I wished for, it feels I have everything. Being married is not just a bed of roses, the roses have thorns also and you can get it at times but we’ve always been doing pretty good. Kinder and better husband I do not think I can get, everyone has their flaws and life becomes easier if you can accept them. I’m not a perfect person either. I became a grandmother quite young, only 45 years old, was a little skeptical at first but then I loved to be one. Now I am already a grandmother of two, a boy and a girl of 20 months between them, such a great feeling, it feels like it was a replay of my life. When I have both of them at home, it feels like I was young again and is the mother of small children. I can not explain but so damn good it is. When I moved to Sweden I knew nothing about the country, but now it feels like I’ve always lived here. I speak Swedish better than my native language, better in Swedish grammar than my husband, it may sound strange but it’s true. I dream even in Swedish. I hang out with many Swedes, have worked and still working in Swedish companies. I go to the Swedish church though I am a Roman Catholic. We believe in the same God anyway. I’ve adapted pretty well in Swedish society. I think I have to adjust to that country I moved to, not the country or its citizens to adapt to me. Sweden has no responsibility whatsoever that I wanted to move here so I could not demand anything else, but now a citizen, I think I have the right as any other native Swedes. I pay taxes and do my duties as a citizen. I think I am a good role model and a loyal citizen and can fight for my new country.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: