Mitt nya land Sverige

Jag har bott i Sverige längre än jag har bott i mitt hemland. 

Här är mitt hem nu och det får bli resten av mitt liv. Mina barn och barnbarn är födda här och de vet inget annat. Jag lever som en svenskt och jag känner mig som en svenskt: äter svenska mat och tittar på svenska program och pratar bara svenska med familjen. Jag tillhör svenska kyrkan och går på gudtjänsten minst en gång i månaden trots min strängda katolska uppfostran, och inte minst jag betalar skatt.

Har inte lärt mina barn att prata mitt språk och det är kanske fel men för mig det är viktigare att mina barn känner sig svenskar och inget annat, att smälta in i det svenska samhället. De bor trots allt i Sverige och svenska pratas här, det var vad jag fick veta när jag flyttade hit.

Jag har inte med mig allt från mitt hemland, vissa har jag lämnat kvar. Min familj, min kultur, min kost mm. Jag var inte tvingad att flytta hit, det var min egen vilja och jag ska anpassa mig till vad som finns här. Har aldrig krävt min man till något, det var jag som flyttade hit… JAG MÅSTE ANPASSA MIG till svenska livsstilen inte tvärtom.

Har inte fått något bidrag när jag flyttade hit, försökte men aldrig fick i och med att jag hade min man, han skulle försörja mig och det gjorde han så gärna. Han var ensam försörjare i många år.

Det första min man gjorde efter min flytt till Sverige var att anmäla mig till skolan för att lära mig svenska och det var bra! Lärde mig prata svenska ganska snabbt, efter ett halvt år klarade jag mig själv, gick och handlade själv, ringa i telefon, prata med myndigheterna osv.

Jag var utbildad ekonom i mitt hemland och hade jobbat som bokföringskontorist i 3,5 år innan jag flyttade hit. I Sverige jobbade jag som städerska i början, ingen ville anställa mig på kontor innan jag kunde prata svenska flytande. Var anställd då som städerska i över tre år men var mamma ledig två gånger under tiden. Totalt jobbade kanske i 6 månader, fick ju barn ganska tätt endast 21 månader emellan.

Var hemma med barnen tills yngsta var 5 år då började jag att läsa på KOMVUX (Kommunal Vuxenutbildning) och läste svenska A och B, matte C & D och tyska A & B på gymnasienivå samt data och blev slutligen PC-samordnare. Läste även CNC Operatör.

Mina anställningar i Sverige är bl.a lärarvikarie på grundskolan årskurs 0-9, datalärare, nätverksansvarig, operatör, receptionist, innesäljare, administratör, bokföringsassistent, löneadministratör.

Nu är jag ekonomiansvarig på ett tillverkande företag med 20 anställda, egenföretagare, tolk och översättare på samma gång. Jag trivs jätte bra!

bilden ur Wikimedia

mer om mig

Published by queenkeandra

I am a swedish citizen with asian origin, lives in Sweden, entrepreneur, accountant, fashion designer, dressmaker, professional interpreter and translator and from year 2014, I also became a local politician with some assignments from the local government. I moved to Sweden after marriage with a Swedish national in 1986. Two years later we got a son followed by a daughter after 21 months. Satisfied with life in fact, I guess I got all I wished for, it feels I have everything. Being married is not just a bed of roses, the roses have thorns also and you can get it at times but we’ve always been doing pretty good. Kinder and better husband I do not think I can get, everyone has their flaws and life becomes easier if you can accept them. I’m not a perfect person either. I became a grandmother quite young, only 45 years old, was a little skeptical at first but then I loved to be one. Now I am already a grandmother of two, a boy and a girl of 20 months between them, such a great feeling, it feels like it was a replay of my life. When I have both of them at home, it feels like I was young again and is the mother of small children. I can not explain but so damn good it is. When I moved to Sweden I knew nothing about the country, but now it feels like I’ve always lived here. I speak Swedish better than my native language, better in Swedish grammar than my husband, it may sound strange but it’s true. I dream even in Swedish. I hang out with many Swedes, have worked and still working in Swedish companies. I go to the Swedish church though I am a Roman Catholic. We believe in the same God anyway. I’ve adapted pretty well in Swedish society. I think I have to adjust to that country I moved to, not the country or its citizens to adapt to me. Sweden has no responsibility whatsoever that I wanted to move here so I could not demand anything else, but now a citizen, I think I have the right as any other native Swedes. I pay taxes and do my duties as a citizen. I think I am a good role model and a loyal citizen and can fight for my new country.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: