Chiffon cake

chiffon cake med citron smak

Eterisk chiffong kaka får sin mjuka svamptextur från bakpulver och vispad äggvita. Det är ett oskrivet botten för tårtor fyllda med jordgubbssås och täckt med grädde, ost glasyr, eller prova det täckt med choklad glasyr eller vaniljkräm. För en speciell varm väder tillfälle, använd den i en Boston Ice Cream Pie Cake.

Ingredienser: 

Smör för att smörja pannan (om det behövs)
Mjöl
Bakpulver och ev cream of tartar
Fint salt
Vegetabilisk olja
Pressad apelsinsaft

Rivet apelsinskal
Vaniljsocker
Stora ägg, vita och äggula separerade
Strösocker

Värm ugnen till 170°C med galler i mitten. Förbered en 8-tum tårtform generöst med smör, sedan mjöl, knacka ut eventuellt överflödig mjöl, lägg undan.
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en medelstor skål. Vispa olja, vatten, vanilj, äggulor och socker (lämna lite till äggvita blandningen) på medelhög hastighet tills blandningen är ljus till färgen och ser något förtjockad, ca 5 minuter. Stäng av blandaren och med en gummispatel, skrapa ner sidorna av skålen. Lägg torra ingredienser, vrid mixern till låg, och vispa tills slät, ca 1 minut. Överför smet till en stor skål.

Placera äggvitor i skål och vispa på hög hastighet tills det blir porös, det ska se ut som mjukglass, ca 30 sekunder, tillsätt ev. cream of tartar. Lägg den resterande socker och fortsätt vispa tills toppen blir hård form (det ska stå rakt upp), ca 1 minut. Med hjälp av en gummi spatel, vika en fjärdedel av äggvita i smeten tills den är jämnt fördelad, vika i de återstående äggvitorna tills allting blandas och inga stora vita ränder kvar.

den färdiga blandningen
Häll i smeten i den förberedda formen. 
Grädda i mitten av ugnen tills ytan av kakan är gyllenbrun och fjädrar tillbaka när man trycker med en tandpetare eller om kaktestare  kommer ut ren om du trycks in i kakan, ca 40 till 45 minuter. Placera på en tråd rack tills den svalnar något, cirka 15 minuter. 
färdigt gräddad kaka

Dekorera som du vill eller kan ätas som den är eller varför inte tillsammans med glass eller lite grädde till?

chiffon cake med vispgrädde och jordgubbar

Kakan kan också förvaras svalt i 4-5 dagar. Det går utmärkt att frysa.

OBS!
Apelsin kan ersättas med olika smak som banan, citron, jordgubb, mm. Använd fantasin.
Vill du veta exakta mått kan du kontakta mig då detta är ett hemligt recept.

Published by queenkeandra

I am a swedish citizen with asian origin, lives in Sweden, entrepreneur, accountant, fashion designer, dressmaker, professional interpreter and translator and from year 2014, I also became a local politician with some assignments from the local government. I moved to Sweden after marriage with a Swedish national in 1986. Two years later we got a son followed by a daughter after 21 months. Satisfied with life in fact, I guess I got all I wished for, it feels I have everything. Being married is not just a bed of roses, the roses have thorns also and you can get it at times but we’ve always been doing pretty good. Kinder and better husband I do not think I can get, everyone has their flaws and life becomes easier if you can accept them. I’m not a perfect person either. I became a grandmother quite young, only 45 years old, was a little skeptical at first but then I loved to be one. Now I am already a grandmother of two, a boy and a girl of 20 months between them, such a great feeling, it feels like it was a replay of my life. When I have both of them at home, it feels like I was young again and is the mother of small children. I can not explain but so damn good it is. When I moved to Sweden I knew nothing about the country, but now it feels like I’ve always lived here. I speak Swedish better than my native language, better in Swedish grammar than my husband, it may sound strange but it’s true. I dream even in Swedish. I hang out with many Swedes, have worked and still working in Swedish companies. I go to the Swedish church though I am a Roman Catholic. We believe in the same God anyway. I’ve adapted pretty well in Swedish society. I think I have to adjust to that country I moved to, not the country or its citizens to adapt to me. Sweden has no responsibility whatsoever that I wanted to move here so I could not demand anything else, but now a citizen, I think I have the right as any other native Swedes. I pay taxes and do my duties as a citizen. I think I am a good role model and a loyal citizen and can fight for my new country.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: