Cagayan Valley

Jag är född och uppvuxen på Filippinerna i en provins belägen i regionen Cagayandalen. Tillbringade mest av mina unga år där tills jag slutade grundskolan dryggt 12 år gammal då flyttade jag, min kusin och min mormor till huvudstaden Manila för att fortsätta mina studier. Det var väl mest för att jag och min kusin skulle inte komma att gifta oss så tidigt som alla andra i byn…för att hinna att växa till, bli utbildad och för att se världen.

Jag tillbringade dock mest av skolloven tillbaka till hembyn. Det finns så många saker jag saknade, mina gamla skolkamrater, nära till havet, frisk luft, vyn av en oändlig dal och berg, färska majs, frukt och grönsaker som man kan bara plocka i trädgården. Oh vilken skön känsla att kunna växa upp där! Visst har jag så många fina minnen under mitt barndom men som liten har jag aldrig varit på ställen som jag hörde talas om som vuxen. Jag vet inte varför men antagligen för att man var hemmablind och då var man inte intresserad av sådana heller. 
Till skillnad från andra ställen i Filippinerna, Cagayan lever inte för turismen utan mest av jordbruk. Så även om jag växte upp nära havet så var vi nästan aldrig i närheten av det.  Vi fick aldrig vara där utom när jag och mina kusiner och vänner kom undan våra föräldrar. Det var altså förbjudet för oss att visstas i närheten av stranden. Vi kan drunkna eller något sådant.
Jag gifte mig med en svenskt år 1986 och sedan flyttade jag till Sverige. Har åkt tillbaka några gånger för att hälsa på familjen som var kvar där men även då blev aldrig av att jag besökte hembyn utan för det mesta så träffades vi i huvudstaden Manila. First och främst var det väl för att det var så långt att åka dit med små barn och då var det lämpligare att mina föräldrar och syskon reste till Manila så att de kan också uppleva ett storstads liv.
Nu har jag precis bokat en resa till Filippinerna och börjat söka efter platser som jag ska besöka och då fick jag fram dessa youtube filmer nedan. Visst har jag hört talas om dessa platser när jag var barn men har aldrig varit där. Det är så nära egentligen där jag bodde som barn, konstigt nog att de som bor långt som Norge har varit där men inte jag så nu ska jag minsann besöka dessa platser.

Published by queenkeandra

I am a swedish citizen with asian origin, lives in Sweden, entrepreneur, accountant, fashion designer, dressmaker, professional interpreter and translator and from year 2014, I also became a local politician with some assignments from the local government. I moved to Sweden after marriage with a Swedish national in 1986. Two years later we got a son followed by a daughter after 21 months. Satisfied with life in fact, I guess I got all I wished for, it feels I have everything. Being married is not just a bed of roses, the roses have thorns also and you can get it at times but we’ve always been doing pretty good. Kinder and better husband I do not think I can get, everyone has their flaws and life becomes easier if you can accept them. I’m not a perfect person either. I became a grandmother quite young, only 45 years old, was a little skeptical at first but then I loved to be one. Now I am already a grandmother of two, a boy and a girl of 20 months between them, such a great feeling, it feels like it was a replay of my life. When I have both of them at home, it feels like I was young again and is the mother of small children. I can not explain but so damn good it is. When I moved to Sweden I knew nothing about the country, but now it feels like I’ve always lived here. I speak Swedish better than my native language, better in Swedish grammar than my husband, it may sound strange but it’s true. I dream even in Swedish. I hang out with many Swedes, have worked and still working in Swedish companies. I go to the Swedish church though I am a Roman Catholic. We believe in the same God anyway. I’ve adapted pretty well in Swedish society. I think I have to adjust to that country I moved to, not the country or its citizens to adapt to me. Sweden has no responsibility whatsoever that I wanted to move here so I could not demand anything else, but now a citizen, I think I have the right as any other native Swedes. I pay taxes and do my duties as a citizen. I think I am a good role model and a loyal citizen and can fight for my new country.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: