Palaui Island i Filippinerna

It’s more fun in Sta. Ana Cagayan

lånad bild
Efter att ha bokat ett äventyrsresa till Filippinerna, ensam för första gången, har jag forskat lite gran på ställen som jag ska besöka. En av dem förhoppningsvis är Palaui Island.
Palaui Island ligger utanför den nordvästra delen av en stor udde i San Vicente, i kommunen Santa Ana, Cagayan provinsen. Det är 10 kilometer vid dess längsta och cirka 5 kilometer vid dess bredaste och måttlig hög. Den västra stranden av ön verkar bar, men på den östra sidan, ett rev projekt från dess sida för 2,4 kilometer, i utkanten av det är 0,8 kilometer från och sträcker sig runt den lilla lilla ön Escucha, öster Palaui. Dos Hermanos steniga lilla ön ligger utanför Cape Engaño i norra udden av Palaui, och det finns några stenar utanför nordöstra punkten på ön, cirka 1,6 kilometer öster om udden. Gran Laja ö, en låg sten ö omgiven av brytare, är en av stenarna som ligger nordost utanför Palaui.

Boka hotell i Cagayan
I sydväst slutet av Palaui Island är Puerto Point, en hög, trädbevuxen bluff. Öster om punkt och söder om Palaui är Rona Island, en låg, trädbevuxen ö med en vit bas av sand och stenar. Escucha Island är en hög och trädbevuxen ö öster om Palaui, och bortom Rona Island sett från sydväst genom kanalen mellan Palaui Island och fastlandet, där några fler öar finns.
Palaui Island förklarades som ett Nationella Marinreservat den 28 augusti 1994 omfattar en yta på 7,145 hektar. I vattnen runt ön skryter med 21 kommersiella arter av fiskar med cirka 50 hektar (120 tunnland) ostörd koraller.
På grund av sin avlägsenhet, är Palaui Island hem till 105 arter av rotting och liknande kommersiellt värdefulla timmerproducerande träslag plus 25 importerade buskar och är fristad för 90 flyttfåglar.
Den norra punkten på ön kallas Cape Engaño där på toppen av kullen ligger ruinerna av Cape Engaño fyren. Engaño Cove är en liten vik sydväst om fyren där leveranser till stationen tidigare landat. Idag kan små fartyg hitta bra förankring i detta skyddad vik, utom genom nordväst och västliga vindar. Ett spår och en 229-steg betong trappa från viken leder resenärer till fyren. 
Hamn San Vicente i Santa Ana, Cagayan, belägen mellan Palaui Island och kust Luzon, är den jump-off för att korsa kanalen till Punta Verde (Point Verde) på Palaui Island, eller på väg till Engaño Cove, en liten längre norrut. Vandringen från Punta Verde, sydöstra spets Palaui till Cape Engaño tar cirka 3,5-4 timmar vandring genom vackra grönskande landskap. Primitiva camping är tillåtet vid fyren närhet.
Under 2013 användes denna ö som inspelningsplatsen för den amerikanska reality serien Survivor: Blood vs water och Survivor: Cagayan. Maj 2013 tjänade Palaui Island den 10:e platsen i CNNs Världens 100 bästa listade stränder, med CNN prisade sin “rå skönhet.

Denna video måste tittas på YoutTube,
klicka bara pa länken som kommer fram när du klicka bilden

ett avsnitten av den amerikanska reality serien “Survivor” som var inspelad på ön år 2013
övriga avsnitt hittar du om du klickar på filmen och titta på denna på Youtube.

Published by queenkeandra

I am a swedish citizen with asian origin, lives in Sweden, entrepreneur, accountant, fashion designer, dressmaker, professional interpreter and translator and from year 2014, I also became a local politician with some assignments from the local government. I moved to Sweden after marriage with a Swedish national in 1986. Two years later we got a son followed by a daughter after 21 months. Satisfied with life in fact, I guess I got all I wished for, it feels I have everything. Being married is not just a bed of roses, the roses have thorns also and you can get it at times but we’ve always been doing pretty good. Kinder and better husband I do not think I can get, everyone has their flaws and life becomes easier if you can accept them. I’m not a perfect person either. I became a grandmother quite young, only 45 years old, was a little skeptical at first but then I loved to be one. Now I am already a grandmother of two, a boy and a girl of 20 months between them, such a great feeling, it feels like it was a replay of my life. When I have both of them at home, it feels like I was young again and is the mother of small children. I can not explain but so damn good it is. When I moved to Sweden I knew nothing about the country, but now it feels like I’ve always lived here. I speak Swedish better than my native language, better in Swedish grammar than my husband, it may sound strange but it’s true. I dream even in Swedish. I hang out with many Swedes, have worked and still working in Swedish companies. I go to the Swedish church though I am a Roman Catholic. We believe in the same God anyway. I’ve adapted pretty well in Swedish society. I think I have to adjust to that country I moved to, not the country or its citizens to adapt to me. Sweden has no responsibility whatsoever that I wanted to move here so I could not demand anything else, but now a citizen, I think I have the right as any other native Swedes. I pay taxes and do my duties as a citizen. I think I am a good role model and a loyal citizen and can fight for my new country.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: