Poqui poqui, Ilocano rätt

Min egen version av Poqui-poqui

Denna rätt brukade mamma, mormor och min moster tillaga men jag har aldrig hört dem säga vad denna heter egentligen. Min mormor och morfar kom ju från Ilocos Norte på Filippinerna som denna härstammar. De brukade kalla den “fräst aubergine med ägg” men den heter ju som sagt poqui poqui. Det är lite fullt om man bor i Manila eller i ett ställe på Filippinerna som pratar tagalog då betyder ordet tjejernas organ så det var kanske ingen som har sagt detta till oss när vi var barn 😀
Vi brukade ju grilla auberginen först men andra kokar också i vatten sedan skalar man auberginen och mosa dem. Du bestämmer själv hur du vill men alltid godare om du grillar tycker jag.  
Här är ingredienserna:

4 stora äggplantor (den långa asiatiska sort)
4 msk. av vegetabilisk matolja
en halv vitlök (Ilocos vitlök rekommenderas), hackad
4 schalottenlök (eller två lök), grovhackade
3-4 fast, fyllig och saftiga tomater, grovt hackad
4 ägg, lätt vispad
salt och peppar, efter smak

Instruktionen:
Värm matoljan i en stekpanna.
Fräs vitlök, schalottenlök (eller lök) och tomater tills mjuknat något.
Tillsätt hackade kokta äggplantor. Krydda med salt och peppar, rör om.
Häll i de vispade äggen, rör aubergine blandningen menas du häller. Koka under omrörning, tills äggen är fast men fortfarande våt.
Stäng av värmen och överför den kokta poqui-poqui till en tallrik omedelbart för att stoppa ytterligare matlagning i restvärme . Servera på en gång.

Förberedningstid: 15 minut (er)

Tillagningstid: 10 minut (er)

Antal portioner: 4

Published by queenkeandra

I am a swedish citizen with asian origin, lives in Sweden, entrepreneur, accountant, fashion designer, dressmaker, professional interpreter and translator and from year 2014, I also became a local politician with some assignments from the local government. I moved to Sweden after marriage with a Swedish national in 1986. Two years later we got a son followed by a daughter after 21 months. Satisfied with life in fact, I guess I got all I wished for, it feels I have everything. Being married is not just a bed of roses, the roses have thorns also and you can get it at times but we’ve always been doing pretty good. Kinder and better husband I do not think I can get, everyone has their flaws and life becomes easier if you can accept them. I’m not a perfect person either. I became a grandmother quite young, only 45 years old, was a little skeptical at first but then I loved to be one. Now I am already a grandmother of two, a boy and a girl of 20 months between them, such a great feeling, it feels like it was a replay of my life. When I have both of them at home, it feels like I was young again and is the mother of small children. I can not explain but so damn good it is. When I moved to Sweden I knew nothing about the country, but now it feels like I’ve always lived here. I speak Swedish better than my native language, better in Swedish grammar than my husband, it may sound strange but it’s true. I dream even in Swedish. I hang out with many Swedes, have worked and still working in Swedish companies. I go to the Swedish church though I am a Roman Catholic. We believe in the same God anyway. I’ve adapted pretty well in Swedish society. I think I have to adjust to that country I moved to, not the country or its citizens to adapt to me. Sweden has no responsibility whatsoever that I wanted to move here so I could not demand anything else, but now a citizen, I think I have the right as any other native Swedes. I pay taxes and do my duties as a citizen. I think I am a good role model and a loyal citizen and can fight for my new country.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: