Folkdräkt Dalarna eller Toarpsdräkten?

Folkdräkt,vintage, 20-30tal, Dalrna? med silverbrosch

Hittade denna annons på Tradera. Den är storlek smal (36) och jag vet att den är för liten för mig särskilt nu efter min behandling av cancer. Jag känner mig uppblåst men jag har varit 36 för några år sedan tom 34 när jag flyttade till Sverige. Jag vill ha klänningen, det har varit en dröm för mig att kunna gå i en svensk folkdräkt. Jag har bott i Sverige i snart 30 år och nu ska jag minsann köpa denna klänning men säljaren vill ha 3500 kr + frakt på 69 kr.

Skickade en e-mail till henne och bad om hon kunde sänka priset. Jag såg ju att den har varit på annons ett tag, om jag kommer ihåg rätt så var den ute i nästan ett år. Jag fick ett svar att hon kunde gå ner till 2800 kr. Så svarade jag att jag vill köpa den för 2500 kr inklusive fraktkostnader och hon gick med på det så det blev en affär.

Idag hämtade jag klänningen, det var välpackad och väldig fin men som jag mistänkte så är den för liten. Som tur kjolen är ganska vid och det gick att justera. Blusen är också trång men det går, jag behöver inte ha fodrade behå. Det är värre med västen, det går inte att stänga alls, det fattas så där typ 10-15 cm.  Det gör inget, jag sparar så länge och hoppas att jag går ner i vikt någon gång.

Nedan ser ni beskrivningen och bilderna som var publicerade på Tradera. Jag återkommer med uppdatering om jag kommer att kunna ha på mig denna. Spännande!

Beskrivning:
mycket vacker folkdräkt, kjol, väst och förkläde av handvävd ylle, blus av
linne, sjal av ylle, silverbrosch. Kjol ofodra, hake i sidan, mycket mer tyg bak,
mera veck, plattare fram, längd 88, midja 70, stuss 150+
väst fodrad med rutig bomullstyg, handbroderad bak, längd 58, byst 84, midja
74 cm,hakar fram.
blus längd 55, byst 96, midja 90, från krage axel+ärm 67cm totalt,
tryckknappar fram. förkläde längd 79cm. silverbrosch medföljer. storlek ca 36
men se måtten.

Bilderna här var från annonsen…

bilden ovan har jag hittat på internet
klänningen liknar den i mitten och enligt bilden
skulle vara från Dalarna så jag tror att den som står
i beskrivningen är rätt.

UPPDATERINGAR:
2 juni 2016
Vi ska ha konsert i kyrkan den 12/6 och vi skulle ha folkdräkt och tänker ha på mig denna. Går jag inte så mycket i vikt så jag kommer in i västen så har jag fixat att sätta ihop med ett snöre. Vi får väl se, jag vill helst ha som det ska men går den inte så ordnar jag så jag kan ha den. Jag återkommer med bilder så småningom.

6 juni Nationaldagsfirande
Jo, jag blev så glad! Jag kunde ta på mig dräkten, med lite fixering så gick den. Titta här hur tjusiga jag och min man var! Jag vann tom priset för den bästa svenska klädseln. Läs mitt inlägg här.

12 juni 2016 
Idag är körens konsert eller folksång gudstjänst i kyrkan och alla som har en folkdräkt kan ta på sig sina. Alla var finklädda  och jag fick också beröm om min fina dräkt. Visst är den fin! enkel men fin. Jag älskar den.
Det var någon som trodde att den var Toarpsdräkten, men jag stådd fast att den var från Dalarna. Jag är inte själv säker men enligt säljaren så är den från Dalarna. 
Forskade lite grann om Toarpsdräkten på Wikipedia https://sv.wikipedia.org/wiki/Toarps_socken
Min dräkt liknar ju lite om dennas förkläde men inte riktigt samma. Toarpsdräkten är Västergötlands mest kända folkdräkt. Kolla även denna länk
Visst liknar den min dräkt? Jag får nog ändra mig tror jag. Det känns skönt ändå att min dräkt är från Västra Götaland där vi bor.

Published by queenkeandra

I am a swedish citizen with asian origin, lives in Sweden, entrepreneur, accountant, fashion designer, dressmaker, professional interpreter and translator and from year 2014, I also became a local politician with some assignments from the local government. I moved to Sweden after marriage with a Swedish national in 1986. Two years later we got a son followed by a daughter after 21 months. Satisfied with life in fact, I guess I got all I wished for, it feels I have everything. Being married is not just a bed of roses, the roses have thorns also and you can get it at times but we’ve always been doing pretty good. Kinder and better husband I do not think I can get, everyone has their flaws and life becomes easier if you can accept them. I’m not a perfect person either. I became a grandmother quite young, only 45 years old, was a little skeptical at first but then I loved to be one. Now I am already a grandmother of two, a boy and a girl of 20 months between them, such a great feeling, it feels like it was a replay of my life. When I have both of them at home, it feels like I was young again and is the mother of small children. I can not explain but so damn good it is. When I moved to Sweden I knew nothing about the country, but now it feels like I’ve always lived here. I speak Swedish better than my native language, better in Swedish grammar than my husband, it may sound strange but it’s true. I dream even in Swedish. I hang out with many Swedes, have worked and still working in Swedish companies. I go to the Swedish church though I am a Roman Catholic. We believe in the same God anyway. I’ve adapted pretty well in Swedish society. I think I have to adjust to that country I moved to, not the country or its citizens to adapt to me. Sweden has no responsibility whatsoever that I wanted to move here so I could not demand anything else, but now a citizen, I think I have the right as any other native Swedes. I pay taxes and do my duties as a citizen. I think I am a good role model and a loyal citizen and can fight for my new country.

2 thoughts on “Folkdräkt Dalarna eller Toarpsdräkten?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: